KEŞKÜL-Ü FUKARA Diğer adıyla FUKARA KEŞKÜLLÜ

    Bugün güloannemutfağında Osmanlı mutfağına ait doyurucu. aynı zamanda güzel ve anlamlı hikayesi olan hafif ...

A+ A-
GÜLOANNEMUTFAKTA /Farklı Tarifler ve Hepsi Denenmiş Nefis Lezzetler










  
Bugün güloannemutfağında Osmanlı mutfağına ait doyurucu. aynı zamanda güzel ve anlamlı hikayesi olan hafif bir tatlımız var.
MALZEMELER
1 lt süt
1 su bardağı şeker
3 tepeleme yemek kaşığı  pirinç unu
1 yemek kaşığı  silme mısır nişastası
4 yemek kaşığı tepeleme toz badem
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
1 adet yumurta sarısı
1 tutum tuz
YAPILIŞI
Öncelikle Toz badem yoksa bademleri sıcak suda yarım saat kadar bekletin veya kaynatın kabuklarını soyup robottan geçirin.Toz haline iyice gelmesi için de tekrar havanda iyice ezin..Bir tencereye yumurta sarısı ve sütü koyup tel çırpıcı ile iyice karıştırın.Sonra diğer malzemeleri ekleyip ocağa koyun kaynayana kadar sürekli karıştırın.Kaynadıktan sonra servis yapacağınız kaselere boşaltıp oda sıcaklığında bekletin.Sonra üzerini süsleyerek buzdolabında soğutunuz. Soğuk olarak servis yapınız.
AFİYET OLSUN.

Bu Hafif ve Güzel tatlının güzel  hikayesini bilmeyenler için araştırdım. 
Fukâra Keşkülü, doyurucu olması ve insanı tok tutması nedeniyle, Kanuni devrinin imâretlerinde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili, sütlü bir tatlıdır.
Keşkül ise, hindistan cevizinin içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adıdır.
Osmanlı mutfağında önemli bir yeri olan tatlının hikayesi, zamanımızın yöneticilerine ders verir niteliktedir:
Adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşküllerde toplanan bu paralar da imâretlere verilir, fakir halka besleyici ve doyurucu olan bu tatlı dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuştur. 
kısacası Osmanlı  devrinde, zenginlerin fakirler için hazırlatıp dağıttığı  içinde malzemenin bol ve zengin olması. Amaç fakir fukura beslensin, gıda alsın.
Bazı kaynaklara görede
Keşkül-ü fukara, diğer adıyla Fukara Keşkülü kökeni Osmanlı Mutfağına dayanan sütlü tatlı. Tok lezzeti ve hafifliği ile ramazan ayına en çok yakışan tatlılardan biri. Tatlının isminin nereden geldiği ile ilgili bir çok yazılmış çizilmiş şey var
Farsça "KEŞKÜL" (çanak) kelimesi ile, Arapça "FAKİR" (Fukara-yoksul) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. "YOKSUL ÇANAĞI" demektir.
Keşkül, gurur ve kibirlerini yenmek için dilenmeye mecbur edilen dervişlerin, kendilerine verilen her çeşit kuru yiyeceği koydukları kabın adıdır.
Kaba maddesi ve temin edildiği yerden dolayı Osmanlılar Narcil-i Bahri, Fransızlar Coco de mer, İngilizler ise Sea coconut demişlerdir.
Hepsinin mânası da, Deniz Hindistan Cevizi mânasına gelmektedir.
Bu kabın maddesi uzak Hint Adalarında yetişen bir cins Hindistan cevizi kabuğudur.
Kabın şekline sadık kalınarak gümüşten, bakırdan, sarıdan ve ahşaptan yapılanları olduğu gibi, gümüş ve altın çakmalıları da vardır.


Bilgi Kaynağı BURADA

Daha Fazla Lezzet

TATLILAR 2750828001676537887

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *MALZEMELERİ Keki için: 3 Yumurta 2 Kahve fincan şeker 3 Kahve fincanı un 1 Kahve fincanı sıvıyağ 1 Çay bard...
    5 saat önce
  • Bu kutunun tasarımı @benimtasa_rim e ait kendisi oğlum olur .Tamamen kendi hayal gücü ve el emeği ile yaptığı işler nasıl buldunuz.
    2 gün önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item